Vanaf 1 juli 2023: de nieuwe wet voor attracties en speeltoestellen!

Het is zo ver! Op 1 juli aanstaande gaat de nieuwe wet voor attracties en speeltoestellen van start in Nederland. Doordat het nieuwe Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023 (WAS2023) nog niet helemaal af is, heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten de nieuwe wet in twee delen uit te brengen. Hierdoor zullen een paar nieuwe regelingen in 2023 al van kracht gaan en worden deze aangevuld met de bijbehorende veranderingen in 2024. Wat dat voor u en het huren van onze attracties en speeltoestellen betekent, leggen we hier graag voor u uit!

Voor een nóg veiliger dagje pret

De nieuwe wet is vormgegeven om het gebruik van attracties en speeltoestellen nóg veiliger te maken voor iedereen. Niet alleen zijn er wijzigingen in het gebruik van de toestellen vastgesteld, ook zijn de regels rondom de keuringen en certificeringen aangepast. Wat is er dan precies verandert tussen het nieuwe Warenwetbesluit van 2023 en het oude dat we kennen? Doordat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de beslissingen over de reikwijdte (welke attracties en speeltoestellen in welke situaties onder het WAS vallen), blijft de Reikwijdtenotitie vooralsnog van kracht hoe we hem kennen. Hier zal in 2024 waarschijnlijk meer over gezegd worden. De WAS2023 richt zich meer op het gebruik en de inhoud van technische constructiedossiers, terwijl de WAS2024 zich naar verwachting meer op de toestellen zelf gaat richten.

Welke veranderingen gaat u merken?wet attracties speeltoestellen 2023

Dus: vanaf 1 juli 2023 zijn er een aantal veranderingen die wij, en u, gaan merken. Er zijn bijvoorbeeld regels opgenomen over het aanbrengen van een certificering van het toestel en voor de lay-out van deze certificaten zodat er een grondigere controle plaats kan vinden om aan te tonen of een bepaald toestel daadwerkelijk gecertificeerd is. Keuringsinstellingen worden verplicht een waarmerk op de certificaten aan te brengen om fraude te voorkomen. Natuurlijk ontfermen wij ons volledig over alle veranderingen in de WAS. De volgende veranderingen gaat u merken:

– Het is verplicht om altijd permanent gebruikstoezicht in te schakelen;

– In het geval van een harde ondergrond is het verplicht om valmatten te plaatsen;

– Opblaasattracties zullen te allen tijde verankerd moeten worden;

– Er mag uitsluitend gebruik gemaakt worden van gecertificeerde toestellen.

U kunt als u dat wenst meer informatie vinden over de nieuwe regels rondom luchtkussens.

Huur met een gerust hart bij Heesbeen

Bij Heesbeen voldoen wij altijd aan de Warenwetbesluiten. Bij ons staat de veiligheid van de gebruikers van de attracties en speeltoestellen op nummer 1. Wist u dat we zelfs al jaren uitsluitend met gecertificeerde toestellen werken? Dit doen we om u de hoogste mate van veiligheid te bieden, zodat u zorgeloos een leuk evenement kunt organiseren. Bij Heesbeen denken we altijd met u mee. Wilt u meer informatie over de nieuwe WAS2023 of over ons uitgebreide assortiment? Wij vertellen u graag meer! Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Met de attracties van Heesbeen gaat u een leuke dag tegemoet!